20 years of industry experience , 4000+ customer references

METALSAN DERGİSİ’NDE HABERİMİZ YAYINDA

METALSAN DERGİSİ’NDE  HABERİMİZ YAYINDA

İŞLENMİŞ METALLERDE PARÇA TAKİBİ  YÜKSEK ISI HADDE ETİKETLERİ İLE ÇOK KOLAY

METALSAN DERGİSİ’NDE HABERİMİZ YAYINDA

Metalsan Dergisi Ekim 2021 sayısında ,  Genel Koordinatörümüz  Canan Eser, “İşlenmiş Metallerde Etiketleme” hakkında bilgi verdi.

Neden işlenmiş metallerde etiketleme zordur

Malzemeleri fırından, müşterilere teslimata kadar olan süreçte, tanımlamak ve  doğru bir şekilde takip etmek için barkod etiketleri , 600 °C’yi aşabilen sıcaklıklarda levhalara, yassı ve yuvarlak çubuklara ve rulolara eklenir. Aşırı sıcaklıklara ve zorlu üretim ortamlarına dayanacak, malzemeden düşmeyecek, süreç boyunca okunabilir olacak, dayanıklı barkod etiketleri bulmak büyük bir zorluk teşkil etmektedir.

Çözüm nedir?

Etiket ham maddesinin yüksek ısıya dayanımlı olması şarttır. Aynı şekilde , üst yüzeye baskı yapmaya yarayan ribonun ısı dayanımlı resin olması gerekir.  Bu şekilde üretilen etiketler , fırından çıkarken doğrudan; bobinlere, rulolara, çubuklara, levhalara, inşaat demirine, borulara veya tel demetlerine asılabilir.

Bu sayede değirmenlerde ve dökümhanelerde sıcak metalleri takip edebilir , süreç boyunca malzemeyi doğru bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Yüksek ısı hadde etiketlerinin kullanım yerleri nelerdir ?

Bu etiketler ; kızgın metal levhalar, kütükler, borular, tüpler, rulolar ve bobinleri tanımlama amaçlı , asitleme, ısıl işlem ve kimyasal kaplamalarla ilgili süreçleri takip amaçlı , fırın sonrası süreç içi takip amaçlı ve fırından müşteriye ulaşana kadar takip amaçlı  kullanılır.

Yüksek ısı hadde etiketlerinin özellikleri ve faydaları nelerdir ?

Temel fayda ; etiketlerin yüksek doğruluk ve güven sunmasıdır.

Isı dayanımlı resin ribonlarla, termal transfer barkod yazıcılarla basılan etiketler, kritik barkod bilgilerinin uzun süreli saklanması için yüksek dayanıklılık ve aşınma direnci sunar. Yüzeyler solmaya ve/veya renk bozulmasına karşı dayanıklıdır .Yüksek sıcaklıklara ve hava koşullarına  uzun süre maruz kaldığında bozulmaz. Dökümhanelerde sıcak metalleri izlemek için perçinli  plakalara, tebeşir veya boya  kalemlerine  mükemmel alternatiflerdir. Depolama veya  teslimat sırasında istenmeden çıkarılmasını önlemek için, yüksek yırtılma direncine sahiptirler.

Bu özellikler sayesinde, uzun vadeli barkod okunabilirliği , doğru metal tanımlama ve izleme sağlanır. Sıcak metallerin getirdiği  sağlık ve güvenlik risklerini ortadan kaldırarak, otomatik sistemlere geçişi mümkün kılar. Yanlış etiketlenmiş malzemeler ve okunamayan barkodlar nedeniyle  yüksek ürün hurdası ve geri çağırma masrafından ve manuel etiketleme  ve etiketleme ile ilişkili işçilik maliyetlerinden kaçınmanızı sağlar.

Yüksek ısı  hadde etiketlerinin çeşitleri nelerdir ?

Bu etiketler , kullanım yerine göre,  arkası yapışkanlı şekilde veya yapışkansız tag ( kangal ) etiket olabilir. Yüksek ısı dayanımlı; polyester, polyamid ve aramid gibi farklı ham maddelerden üretilirler.

Egen Barkod’un ısı hadde etiketleri konusundaki tecrübesi hakkında bilgi verir misiniz?

Uzun yıllardır demir çelik üretimindeki lider firmalara hizmet veriyoruz. Bu sayede ; beklenti , soru ve sorunları biliyoruz.  Arge çalışmamız ve üretim sürecimiz bu çerçevede gerçekleşiyor.  İş ortaklarımız gerçek üretim ortamında testlerini  yapıyor ve bizimle paylaşıyorlar.

Yapışkanlı ve yapışkansız alternatifiyle , farklı üst yüzeylerle üretilmiş etiketlerimiz mevcut.  Demir Çelik firmalarının başka bir beklentisi de takibi otomatik sistemlerle yapabilmek. Bunun için de etiketlere radyo frekanslı ( RFID ) çiplerin entegre edilmesi gerekiyor. Türkiye’de ürettirdiğimiz , tamamen yerli çip aplikasyon makinemizle , RFID çip entegre edilmiş etiket üretimi de yapıyoruz